Als u wilt dat de bezoekers van uw museum of evenement zelf aan de slag gaan met steentijdtechnologie dan kan ik dat voor u verzorgen in de vorm van workshops met een door u gekozen thema. Een aantal voorbeelden:
- Vuursteenbewerking: retoucheren van scherven tot spitsen, krabbers, boren etc., de tijdsduur is ongeveer 30 min.
- Touw maken van natuurlijke vezels. Tijdsduur ongeveer 30 min.
- Pijl maken: de deelnemers maken een stenen pijlspits, snijden groeven in de schacht met stenen messen, lijmen de spits vast met pek en bevestigen de veren met (kunst-)pees. Tijdsduur ongeveer 2 uur.
- Een wandeling in de omgeving met instructie over eetbare & bruikbare planten/bomen. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als er een stukje natuur in de buurt is. Tijdsduur naar wens.
Maar iets anders kan natuurlijk ook…
Cursussen
Het Stenen Tijdperk verzorgt een aantal verschillende cursussen. Als een cursus wordt gegeven komt dit in de agenda te staan. U kunt zich hier dan op inschrijven. Ook geef ik cursussen op aanvraag. Als u interesse hebt in een cursus maar deze niet op de agenda ziet kunt u even contact met me opnemen via info@het-stenen-tijdperk.nl, dan laat ik u zo snel mogelijk weten wanneer er weer een cursus zal worden gegeven.
Basis vuursteenbewerking
Enkele basistechnieken van vuursteenbewerking komen aan bod: het afslaan van scherven en klingen, het retoucheren van scherven tot werktuigen en druktechniek. Ik zorg voor materiaal, gereedschap en pleisters. Het maximum aantal deelnemers is 12. Omdat steenbewerking veel concentratie eist is een halve dag meestal lang genoeg. Een langere cursus is echter mogelijk in overleg.
Werken met steentijdgereedschap
Is een stenen mes echt scherp? Hoe schaaf ik hout of boor ik een gat met steentijdgereedschap? Wat kan er wel en wat kan er niet met stenen werktuigen? Tijdens deze ééndaagse cursus worden de antwoorden op deze vragen door de praktijk beantwoord. Omdat deze cursus op veel manieren kan worden ingevuld is goed overleg vooraf belangrijk. Het maximum aantal deelnemers is 12.
Het maken van een houten boog
We maken een houten handboog van materiaal zoals je dat in de natuur vindt: geen voorgezaagde halffabrikaten of perfect rechte stukken. We beginnen met een stammetje, bepalen hoe de boog eruit gesneden kan worden en gaan vervolgens met alleen een bijl, een mes en een touwtje aan de slag. Tilleren doen we op het oog, zonder tillerbord of andere hulpmiddelen. Door deze basale benadering hoop ik u zoveel mogelijk van de techniek van het bogen maken te leren.
Eetbare en bruikbare planten en bomen
Tijdens een wandeling in een gezamenlijk gekozen omgeving gaan we inventariseren welke planten en bomen er kunnen worden gebruikt als voedsel en voor het maken van uitrusting, gereedschap en onderdak. Tijdens deze wandeling zullen we één of enkele voorwerpen maken, iets van eten bereiden en/of vaardigheden oefenen. De inhoud van de wandeling is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden die de omgeving biedt. Het maximum aantal deelnemers is 15, de cursus duurt een halve of hele dag.
Foto’s van voorgaande cursussen en workshops