Bogen en pijlen

Archeologen hebben een verrassend groot aantal prehistorische bogen teruggevonden. In onze streken zijn dit zonder uitzondering lange, houten wapens. De gebruikte modellen zijn eenvoudig, maar effectief en betrouwbaar.
Het Stenen Tijdperk maakt replica’s van deze bogen voor tentoonstellingen, maar ook deze en andere modellen op maat die bedoeld zijn voor daadwerkelijk gebruik. De replica-bogen worden gemaakt van de juiste houtsoorten, zoals iep en taxus, maar voor bogen die bedoeld zijn voor doelschieten komen ook andere houtsoorten in aanmerking. De bogen worden zonder pees geleverd. Boogpezen van darm, huid en pees kunnen apart worden besteld.

Boog gemaakt tijdens mesolitisch leefproject.

Mesolitische pijlspitsen van steen, been, gewei en hout

Ook pijlen zijn teruggevonden uit diverse perioden. De oudsten zijn erg lang naar onze maatstaven. De meeste pijlen zijn gemaakt uit één stuk hout, maar ook het gebruik van voorschachten is bekend. De veren kunnen op verschillende manieren worden bevestigd, maar meest voor de hand liggend is het gebruik van drie halve veren van een grote vogel zoals een gans of zwaan. Pijlpunten werden gemaakt van been of gewei, steen of uitgesneden uit de pijlschacht zelf. U kunt alle soorten en maten pijlen bestellen.

Meer voorbeelden
Meer over het maken van bogen en pijlen