Been en gewei

Deze materialen werden in de prehistorie voor veel verschillende soorten voorwerpen gebruikt, van sieraden tot naaigerei, vistuig en pijlbewapening. Het overgrote deel van deze voorwerpen is probleemloos te bestellen, maar sommige soorten botten, zoals van oerrund, beer en eland, zijn onmogelijk of moeilijk te verkrijgen. In dat geval kunnen soms alternatieven worden gebruikt.

Hieronder vindt u een paar voorbeelden van replica’s van deze materialen.

Naalden van been en gewei met houten koker
Harpoen van gewei met binding van bastvezels en vishaken van been en gewei met lijnen van bast en darmgaren. Het net is van lindenbast.

 Naaigerei

Het Stenen Tijdperk levert zowel naalden als priemen in allerlei vormen en maten. Ook voor garen van darm of pees kunt u bij mij terecht.

Visgerei

U kunt bij mij terecht voor zowel rechte als kromme vishaken van been of gewei, inclusief lijnen van boombast of huid, hengel en dobber. Ook harpoenen en vissperen kunt u bestellen.  

Pijl- en speerbewapening

Uit opgravingen zijn verschillende soorten spitsen en harpoenen van been en hertengewei bekend. Deze zijn over het algemeen allemaal leverbaar.

Bijlen, beitels en wiggen

Omdat been en vooral gewei zoveel taaier is dan steen werden deze voorwerpen in alle perioden van de steentijd gebruikt. Het Stenen Tijdperk levert ze allemaal.

 

Mesolithische benen dolk met versieringen in oker
Houtbewerkingsgereedschap van been, gewei en tand